κουνουπιδιού άρθρο

Κουνουπίδι – οδηγίες σποράς, μεταφύτευσης Σχολιάστε

Εποχή φύτευσης: τέλη Αυγούστου – αρχές Δεκεμβρίου

Εποχή συγκομιδής: 70 έως 100 + ημέρες (ανάλογα με τον κύκλο της ποικιλίας)

Ιδιαίτερα δημοφιλές λαχανικό, το κουνουπίδι καλλιεργείται για τις σφαιρικές και ιδιαίτερα γευστικές ανθοκεφαλές του.

κουνουπιδιού άρθρο7
Ανθοκεφαλή Κουνουπιδιού.

Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis) που απαντάται στο εμπόριο δεν είναι άλλο από το σύνολο μυριάδων μπουμπουκιών ενός διετούς φυτού στη φύση- μονοετούς στον αγρό, που συγγενεύει στενά και μοιάζει αρκετά με το μπρόκολο. Η κύρια και εμφανέστερη διαφορά του με το τελευταίο είναι ο λευκός χρωματισμός της “κεφαλής”, ο οποίος οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή χλωροφύλλης λόγω της μόνιμης κάλυψής της από τα φύλλα. Παρόλα αυτά σε άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η καλλιέργεια και κατανάλωση κι άλλων ποικιλιών κουνουπιδιού με κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο αλλά και ιώδες χρώμα.

Ιστορικά αν και δεν μας είναι γνωστή η περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε, δεν χωράει αμφιβολία πως προέκυψε με φυσικό τρόπο από το άγριο λάχανο, κάπου στην ανατολική Μεσόγειο. Πληροφορία που αξιοποιήθηκε κι από τον συγγραφέα και ευφυολόγο Μαρκ Τουέιν, ο οποίος έγραψε “Η παιδεία είναι το παν. Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό που έλαβε πανεπιστημιακό πτυχίο”. Λέγεται ότι οι πρώτοι που υπέκυψαν στην εκλεπτυσμένη γεύση του ήταν οι Ιταλοί, με συνέπεια την εντατική του καλλιέργεια από τα μέσα περίπου του 15ου αιώνα. Υπάρχει, βέβαια, πλήθος γραπτών αναφορών από τις οποίες προκύπτει η ήδη διαδεδομένη γνώση του φυτού και στη χώρα μας, καθώς σπόροι κουνουπιδιού εξάγονταν σε πολλές χώρες από την Κρήτη αλλά και την Κύπρο.

“Η παιδεία είναι το παν. Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό, που έλαβε πανεπιστημιακό πτυχίο”  Μαρκ Τουέιν

Το κουνουπίδι άξια κατέχει ιδιαίτερη θέση στη τραπέζι  μας, τόσο για τη χρήση του σε δίαιτες αδυνατίσματος λόγω της ευπεψίας του όσο και στην καθημερινή μας διατροφή όπου αξιοποιείται με διάφορους τρόπους, αφού συνδυάζεται με πληθώρα υλικών και μαγειρεύεται ταχύτατα. Το τελευταίο πλεονέκτημά του, βέβαια, συχνά αποβαίνει εις βάρος του καθώς στην περίπτωση επιπλέον από του καθορισμένου χρόνου βρασμού του μαλακώνει και σχεδόν καθίσταται μη βρώσιμο, ενώ ακόμη εκλύει θειούχες αναθυμιάσεις με δυσάρεστη οσμή. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλεται να δοθεί και στη φρεσκάδα του, αφού μόλις μια-δυο μέρες αφότου κοπεί, προτού αρχίσει να χάνει τη χιονάτη όψη του δηλαδή, το λεπτοφυές άρωμά του αρχίζει να βαραίνει και η φυσική γλυκύτητά του να χάνεται.

Η καλλιέργεια του κουνουπιδιού

Φύτευση στο χώμα: Τόσο οι ποικιλίες όσο και τα υβρίδια κουνουπιδιού διακρίνονται σε πρώιμα (φύτευση από τέλη Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου) και όψιμα (φύτευση Οκτώβρη έως Δεκέμβρη). Πρώιμες ποικιλίες χρησιμοποιούνται και σε περιοχές με παγετούς από τα τέλη του καλοκαιριού.

κουνουπιδιού μεταφύτευση.
Μεταφύτευση φυτών Κουνουπιδιού.

Τα κουνουπίδια φυτεύονται αργά το απόγευμα σε γραμμές με αποστάσεις 40-60 εκ. επί της γραμμής και 60-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και βάθος 20 εκ. Σε κάθε αυλακιά ανοίγονται αντίστοιχοι λάκκοι με τον αριθμό των φυτών και γεμίζονται με ένα μείγμα από καλά χωνεμένη κοπριά, κηπόχωμα και κομπόστ σε αναλογία 1:1:2 και αναμοχλεύονται καλά.

Είναι σημαντικό να φυτεύουμε τα σπορόφυτα μέχρι το σημείο όπου εκφύονται τα πρώτα πραγματικά φύλλα, ώστε τα φυτά να στηρίζονται καλύτερα. Ακόμη, προσέχουμε να μην συμπιέζουμε το χώμα μετά τη φύτευση για να μη δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας στις ρίζες.

Στη συνέχεια στρώνουμε το χώμα με μια τσουγκράνα και προσθέτουμε σε κάθε φυτό  1 1/2 κουταλιά της σούπας από ένα πλήρες οργανικό λίπασμα σε κοκκώδη μορφή. Τέλος ποτίζουμε με άφθονο νερό, το οποίο μπορούμε να έχουμε εμπλουτίσει με εκχύλισμα φυκιών (περίπου 2 κουτ. της σούπας/10 λίτρα νερό) για την καλή εδραίωση των φυτών.

Καλλιεργητικές φροντίδες μετά τη φύτευση: Ανάλογα με την εποχή ρυθμίζουμε και τα ποτίσματα: το φθινόπωρο συστήνεται αραιό πότισμα, το χειμώνα καθόλου, την άνοιξη μια φορά την εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι το πότισμα γίνεται συχνότερο.  Με την άρδευση μπορεί να εφαρμοστεί κάθε μήνα μια λίπανση αζώτου και καλίου όπου το πρώτο βοηθά στην ανάπτυξη των βλαστών, ενώ το δεύτερο του δίνει μια πιο γλυκιά γεύση. Αλλά και ένα υγρό λίπασμα με ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο και βόριο κάθε 40 μέρες. Ακόμη, ένα καλό σκάλισμα μας απαλλάσσει από τα αγριόχορτα.

Τα κουνουπίδια συγκομίζονται μόλις η ανθοκεφαλή αποκτήσει διάμετρο τουλάχιστον 15-20 εκ.

Φυτοπροστασία: Όσων αφορά εχθρούς και ασθένειες της καλλιέργειας ενδεικτικά αν δούμε σκουλήκια να τρώνε τα φύλλα, τότε τα φυτά μας έχουν προσβληθεί από Πιερίδα (στο στάδιο της κάμπιας), ένα έντομο που αντιμετωπίζεται με βάκιλο της Θουριγγίας.

Σε πρώιμες καλλιέργειες πιθανόν να έχουμε προσβολή από μελίγκρες, σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να διαλύσουμε 3% πράσινο τριμμένο σαπούνι και 2% οινόπνευμα σε 10 λίτρα νερό και να ραντίσουμε τα φυτά. Τέλος για διάφορους μύκητες που δημιουργούν κιτρινοκάστανες κηλίδες στα φύλλα και στις ανθοκεφαλές καθώς και σαπίλες χαμηλά στο λαιμό των φυτών, ψεκάζουμε ύστερα από βροχή με χαλκό.

 

Σχετικά προϊόντα:

Επιλέξτε βιολογικά φυτά Κουνουπιδιού 

Βιολογικό υγρό λίπασμα (εκχύλισμα φυκιών) 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

close