ρίγανης

Καλλιεργήστε Ρίγανη σε γλάστρα Σχολιάστε

Στη χώρα μας απαντώνται αυτοφυή σε βουνά και ξερότοπους 8 είδη του γένους Origanum, που μοιάζουν ως προς τη μορφή και το άρωμα, ενώ παραπλήσιες είναι και οι ιδιότητες του δραστικού αιθέριου ελαίου που περιέχουν. Από την αρχαιότητα, η ρίγανη, θεωρείται το κατεξοχήν ελληνικό άρτυμα, χάρη στο πλούσιο άρωμα της που συνδυάζεται ιδανικά με ποικίλα φαγητά και νοστιμίζει ακόμα και τα πιο απαιτητικά εδέσματα. Σήμερα η ρίγανη, εξακολουθεί να διατηρεί, και όχι άδικα, τη φήμη πως διαθέτει τονωτικές, επουλωτικές, αντισηπτικές και αντιβηχικές ιδιότητες.

Σε μεγάλο ποσοστό η ρίγανη που συναντάμε στο εμπόριο προέρχεται από τη συλλογή άγριων φυτών, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές, δυστυχώς, η παρουσία της να σπανίζει. Ωστόσο, τη βρίσκουμε εύκολα σε φυτώρια και κέντρα κήπου, από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε ανεπτυγμένα φυτά.

ρίγανης σε γλάστρα

Ως προς την καλλιέργεια της, η ρίγανη είναι ένα πολυετές φρυγανικό φυτό που φυτεύεται κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο αλλά και τους μήνες Μάρτιο-Μάιο, με τη φθινοπωρινή να δίνει μεγαλύτερη παραγωγή την πρώτη χρονιά. Πρόκειται για μια εύκολη καλλιέργεια με μικρές απαιτήσεις και αρκετά μεγάλες αποδόσεις, φτάνει να της προσφέρουμε μια ηλιόλουστη θέση σε καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος.

Είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία, ενώ 1-2 φειδωλά ποτίσματα (διαφορετικά μειώνεται η περιεκτικότητα της σε έλαιο) την άνοιξη, θα αυξήσουν κατά πολύ την παραγωγή, η οποία κυμαίνεται από 20 έως 40γρ. αποξηραμένης ρίγανης ανά φυτό. Έχοντας ελάχιστες ανάγκες σε λίπανση, μη σημαντικούς εχθρούς, ενώ δεν προσβάλλεται κι από ασθένειες, η ρίγανη το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά βοτανίσματα ώστε να μην την πνίξουν τα αγριόχορτα.

Όσων αφορά τη συγκομιδή της, όταν προορίζεται για χλωρή χρήση μαζεύουμε τα φύλλα της από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ όταν προορίζεται για ξερή συγκομίζουμε φύλλα και άνθη από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου, όταν βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία και τα φυτικά μέρη έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Η καλλιέργεια της ρίγανης

Η ρίγανη με το όμορφο φύλλωμα και το ευχάριστο άρωμα, ιδίως των μικρών λευκών λουλουδιών της που εμφανίζονται το καλοκαίρι, είναι ένα πολυετές φυτό (έως 10 χρόνια), χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, πέραν των αρχικών, διάσημο μυρωδικό  της μεσογειακής κουζίνας που δεν πρέπει να λείπει από τον κήπο, ακόμη και των ερασιτεχνών κηπουρών.

ρίγανης σε γλάστρα2

Μεταφύτευση σε γλάστρα

Ένα από τα μυστικά της ρίγανης είναι ότι δεν τα πάει καλά με την υγρασία, έτσι για να μη σαπίσει το ριζικό της σύστημα τοποθετούμε στον πυθμένα μιας ψηλής και φαρδιάς γλάστρας 5 με 6εκ. χαλίκι ή ελαφρόπετρα. Πάνω στο οποίο θα ρίξουμε φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή κομπόστ. Ενώ για να ενισχύσουμε το φυτό μας στα πρώτα στάδια προσθέτουμε στο χώμα ένα κοκκώδες κατά προτίμηση βιολογικό λίπασμα με αρκετά στοιχεία καλίου.

Στη συνέχεια τοποθετούμε το έτοιμο φυτό μαζί με τη μπάλα χώματος στο κέντρο της γλάστρας, καθώς αυτό θα φουντώσει και θα καλύψει το χώρο, φροντίζοντας να γεμίσουμε τα κενά γύρω από τη μπάλα χώματος και χωρίς να την πιέσουμε. Έπειτα ποτίζουμε με ένα ποτιστήρι, στο νερό του οποίου μπορούμε να διαλύσουμε ένα βιολογικό εκχύλισμα φυκιών για να μειώσουμε το στρες της μεταφύτευσης και τοποθετούμε τη γλάστρα σε απευθείας έκθεση στον ήλιο.

ρίγανη σε γλάστρα1

Μετά τη φύτευση

Η ρίγανη μπορεί να καλλιεργηθεί κι ως ξερική, 3-4 ποτίσματα, όμως, το καλοκαίρι θα αυξήσουν τις αποδόσεις της.

Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται οι αζωτούχες λιπάνσεις, διότι θα προωθήσουν τη βλάστηση εις βάρος του αρώματος και της περιεκτικότητάς της σε αιθέριο έλαιο.

Δύο χρόνια μετά τη φύτευση, τη μεταφυτεύουμε την άνοιξη σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

 

Σχετικά προϊόντα:

Βιολογικά φυτά Ρίγανης 

Κοινοποιήστε:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

close