Η χρήση σπορείου σε σχέση με την απευθείας σπορά στο έδαφος προστατεύει τα φυτά μας από τις μεταβολές των θερμοκρασιών και της υγρασίας αλλά και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ζιζανίων. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει την ίση απόσταση μεταξύ των σπόρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πρώιμη σπορά, δηλαδή και πρώιμη παραγωγή καρπών.
Ακόμη, η δημιουργία σπορόφυτων ντομάτας δεν διαφέρει από την διαδικασία που ακολουθούμε σε άλλα κηπευτικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε έτοιμο εδαφικό μείγμα για λαχανικά είτε δικής μας παρασκευής. Στην περίπτωση που επιλέξουμε να φτιάξουμε το δικό μας μείγμα θα χρησιμοποιήσουμε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή τύρφη με περλίτη ή ποταμίσια άμμο σε αναλογία 4:1. Με αυτό θα γεμίσουμε τις θέσεις φύτευσης, που μπορεί να είναι έτοιμοι δίσκοι ή μεμονωμένα γλαστράκια ή κυψέλες είτε αυτοσχέδια όπως κομμένα κουτιά από γάλα ή ποτηράκια του καφέ.
Διαδικασία σποράς.
Αρχικά γεμίζουμε τις θέσεις φύτευσης με το εδαφικό μας μείγμα και στη συνέχεια τοποθετούμε σε κάθε θέση έναν με δύο σπόρους ντομάτας.
Προσθέτουμε μια ελαφριά στρώση μείγματος πάνω από τους σπόρους και ποτίζουμε με ένα ποτιστήρι που φέρει φυσούνα, ώστε να μη μετακινηθούν οι σπόροι.
Τέλος σκεπάζουμε το σπορείο για να διατηρηθεί η υγρασία και το κρατάμε καλυμμένο μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι.
Φροντίδες μετά τη σπορά.
Όποτε βλέπουμε πως το υπόστρωμα είναι έτοιμο να στεγνώσει ποτίζουμε, προσέχοντας να μη βρέξουμε τους νεαρούς βλαστούς.
Στις θέσεις όπου θα φυτρώσουν και οι δυο σπόροι, αραιώνουμε κρατώντας το πιο εύρωστο φυτό.
Αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα των φύλλων, τότε πρόκειται για έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Έτσι, θα ρίξουμε ένα υγρό βιολογικό λίπασμα τύπου 10-10-10 ή παραπλήσιων αναλογιών.
Μεταφύτευση
Μεταφυτεύουμε τις ντομάτες στο έδαφος περίπου 30-40 ημέρες μετά τη σπορά. Δηλαδή, αφού έχει εμφανισθεί το τέταρτο πραγματικό φύλλο ή τα φυτά μας έχουν φτάσει τα 15-20εκ. ύψος. Γενικά, σε θερμές περιοχές μεταφυτεύουμε από τα μέσα Απριλίου και μετά ενώ, σε βόρειες περιοχές ή σε όσες πλήττονται από ανοιξιάτικους παγετούς μεταφυτεύουμε από το Μάιο και μετά, υπό κάλυψη ή απευθείας στην ύπαιθρο.
Αποθήκευση και διατήρηση σπόρων.
Όσους σπόρους δεν χρησιμοποιήσαμε τους αποθηκεύουμε. Για να διατηρηθούν οι σπόροι πρέπει να βρίσκονται σε σκοτάδι, σε μέρος ξηρό και με θερμοκρασίες περίπου 4 οC.
Επομένως, κλείνουμε το σακουλάκι των σπόρων με ένα λαστιχάκι και το τοποθετούμε σε μια πλαστική σακούλα, ώστε να μην εισέρχεται υγρασία, και το βάζουμε στο οικιακό μας ψυγείο. Αν οι σπόροι είναι δικής μας συλλογής, προσέχουμε να μην είναι καθόλου υγροί, γιατί η υγρασία θα μειώσει το χρόνο ζωής τους.