Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει για την καλλιέργεια φύτρας, που οι ωμοφάγοι εκτιμούν ιδιαίτερα. Για την καλύτερη κατανόηση της, δεν χρειάζεται παρά να σκεφτείτε το παιδικό πείραμα που όλοι κάναμε στο σχολείο, με το κεσεδάκι στο οποίο βάζαμε ένα νοτισμένο βαμβάκι και από πάνω ρίχναμε σπόρους φακής και σε δυο μέρες βλέπαμε τα πράσινα βλασταράκια να αναπτύσσονται.
Ακόμη και για αυτούς που δεν είναι ωμοφάγοι, η καλλιέργεια της φύτρας είναι αρκετά δελεαστική καθώς μέσα σε τρεις ημέρες μπορεί κανείς να γευτεί νόστιμους, υγιεινούς βλαστούς, πλούσιους σε θρεπτικά στοιχεία ακολουθώντας μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία για την παραγωγή τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες συσκευές για την καλλιέργεια φύτρας, αλλά μπορεί κάποιος να την καλλιεργήσει πολύ εύκολα στο σπίτι του με ήδη υπάρχοντα υλικά, ένα γυάλινο βαζάκι, ένα τουλπάνι για το στράγγισμα και σπόρους.
Για τις πρώτες σας «πειραματικές» καλλιέργειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρους από φακή, ροβίτσα (είδος φασολιού), μαυρομάτικα φασόλια, μπρόκολο, σιτάρι, φασόλι ατζούκι (κινεζικής καταγωγής) ή ρεβίθια, τους οποίους μπορεί εύκολα να προμηθευτεί ή να βρει στα ντουλάπια της κουζίνας του ενώ, παράλληλα, είναι και από τους πιο οικονομικούς και εύκολους σπόρους. Για τη συνέχεια μπορείτε να αφήσετε τη «ναυαρχίδα» των σπόρων, τους άλφα-άλφα που προέρχονται από το βίκο και θεωρούνται η κορυφή των καρπών, κι αυτό γιατί είναι λιγάκι δύσκολοι στην καλλιέργεια τους για αρχάριους και χρειάζεται να έχτε εξοικειωθεί με αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας. Μάλιστα, μπορείτε να καλλιεργήσετε και φαγόπυρο, ένα είδος δημητριακού, που οι ωμοφάγοι και οι χορτοφάγοι χρησιμοποιούν ως βάση για την παρασκευή διαφόρων τροφών όπως πίτες ή πίτσες. Ότι από αυτά κι αν επιλέξετε θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι από τα πλέον πιο υγιεινά στοιχεία της διατροφικής αλυσίδας ενώ αντίθετα δεν πρέπει να επιχειρήσετε την καλλιέργεια φύτρας από φασόλια Πρεσπών ή γίγαντες, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τι είναι όμως τα φύτρα;
Είναι οι βλαστοί που αναπτύσσονται όταν ένας σπόρος ή ξηρός καρπός αρχίσει να βλαστάνει υπό ειδικές συνθήκες και συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν απαιτούν όλοι οι καρποί τον ίδιο χρόνο για να δώσουν το «μικρό» τους βλαστό ούτε και όλα τα φύτρα έχουν την ίδια γεύση ή υφή. Τα φύτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, τοστ, σούπες ή και για την παρασκευή ροφημάτων. Κι αν κάποιος αναρωτιέται γιατί να τα καλλιεργήσει στην κουζίνα του ή να τα εντάξει στη διατροφή του, ο λόγος είναι πως τα φύτρα περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φυσική τροφή, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και ένζυμα. Επειδή είναι φρεσκογεννημένοι βλαστοί και δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία., κρατούν συμπυκνωμένη όλη τη θρεπτική τους αξία. Ακόμη, αποτελούν πηγή εξαιρετικών φυτικών ινών, που συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία της πέψης και του εντέρου.
Μάλιστα, όχι μόνο δε χρειάζεται να μαγειρευτούν αλλά, αντίθετα, είναι προτιμότερο να καταναλωθούν άμεσα. Ενώ η καλύτερη στιγμή για την κατανάλωση τους είναι αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, καθώς τότε είναι σε ακμή όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, παρόλο που μπορούμε να τα διατηρήσουμε και στο ψυγείο (μέσα σε σακουλάκια ή υφασμάτινα πουγκάκια) για 2-3 ημέρες.
”Κι αν κάποιος αναρωτιέται γιατί να τα καλλιεργήσει στην κουζίνα του ή να τα εντάξει στη διατροφή του, ο λόγος είναι πως τα φύτρα περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φυσική τροφή, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και ένζυμα.”
Η καλλιέργεια φύτρας
- Αρχίζουμε πλένοντας καλά τους σπόρους.
- Στη συνέχεια, τους αφήνουμε να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό ή στην ειδική συσκευή για τουλάχιστον 8 ώρες. Ιδανικά ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία το βράδυ ώστε να είναι έτοιμοι το επόμενο πρωί.
- Το πρωί, λοιπόν, τους ξεπλένουμε και τους στραγγίζουμε καλά. Έπειτα τους βάζουμε ξανά στο σκεύος ή σε ένα βάζο (σε πλάγια θέση, ώστε οι σπόροι να έχουν χώρο να αναπτυχθούν).
- Επιλέγουμε ένα δροσερό σημείο στην κουζίνα, που δεν το χτυπάει ο ήλιος.
- Περίπου κάθε 8-12 ώρες ή 2 φορές την ημέρα τους ραντίζουμε με νερό, για να μη στεγνώσουν.
- Ανάλογα με το είδος των σπόρων, τα βλαστάρια θα αναπτυχθούν μέσα σε 2-5 ημέρες. Όταν είναι έτοιμα για συγκομιδή, τα σουρώνουμε καλά, έτσι ώστε αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως, να διατηρηθούν ανέπαφα για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Όσο πιο καλά τα στεγνώσουμε τόσο αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους.
- Δεν τα κουρεύουμε και τα χρησιμοποιούμε ως έχουν.
*Σε περίπτωση που δεν έχουμε την ειδική συσκευή για καλλιέργεια φύτρας, χρησιμοποιούμε ένα γυάλινο βάζο στο οποίο, αφού ρίξουμε τους σπόρους, θα κλείσουμε το στόμιο με ένα βαμβακερό ύφασμα (τούλι, τουλπάνι, γάζα) ή με μια πλαστική μεμβράνη (την τρυπάμε στο κέντρο με ένα πιρούνι).
*Το κλείσιμο του βάζου με ένα από αυτά τα υλικά είναι απαραίτητο για τον αερισμό, το σούρωμα και την προστασία των σπόρων-καρπών από τη σκόνη και τα έντομα μέχρι να βλαστήσουν.
Ωφέλιμα στοιχεία
Φακές: Είναι έτοιμες σε 2-3 ημέρες και σημαντική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου αλλά και βιταμινών A, C, E και του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12), ενώ περιέχει αμινοξέα και πρωτεΐνη σε ποσοστό 25%.
Φασόλια ατζούκι: Τα μικρά φασόλια (Vigna angularis) είναι κινεζικής καταγωγής και παράγουν φύτρα μέσα σε 2-4 ημέρες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,Cκαι E, σίδηρο, ασβέστιο, νιασίνη, έχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και περιέχουν 25% πρωτεΐνη.
Άλφα-άλφα: Είναι από σπόρους μηδικής (Medicago sativa) και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν (περίπου 6 ημέρες), αλλά είναι πλούσια σε θρεπτική αξία. Διαθέτουν βιταμίνες Α , B2, C, D καιE, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, καροτίνη, χλωροφύλλη και τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ περιέχει και 35% πρωτεΐνη.
Ροβίτσα: Είναι είδος φασολιού και μας δίνει φύτρα μέσα σε 2-5 ημέρες, πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες A, B, C καιE, αμινοξέα και είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης με ποσοστό 20%.
Μπρόκολο: Για να μετατραπούν οι σπόροι του σε φύτρα χρειάζονται 3-5 ημέρες. Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, σίδηρο, χαλκό, ιώδιο, ποτάσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φλαβονοειδή, καροτίνη, φολικό οξύ, πολυφαινόλες και βιταμίνες Β, C, Eκαι Κ.
Σιτάρι: Είναι έτοιμο για κατανάλωση σε 3-5 ημέρες, περιέχει κυρίως βιταμίνη Ε αλλά και C, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ιώδιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και νιασίνη.
Κείμενο της Βάσης Παναγοπούλου
Σχετικά προϊόντα:
Ονομάζομαι. Χαιδω Σπανου μου άρεσε πολύ το άρθρο σας θα ήθελα να μάθω από που μπορώ να προμηθευτώ το ειδικό σκεύος καθώς και τους σπόρους εκτός βεβαια από τις φακές και τα ρεβυθια ευχαριστώ.
Spanouchaido@gmail.com
κα Σπανού. Μπορούμε να σας προμηθεύσουμε με ειδικό σκεύος για φύτρες ή microgreen. Καλέστε στο 23840 21193 και θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες. Σας έχουμε στείλει και email, σε αυτό που μας γράψατε στο μήνυμα σας. Στην διάθεση σας