Αν και όχι τόσο δημοφιλές φυτό όσο η ντομάτα ή το λάχανο, το ραπανάκι (Raphanus sativus) με την πικάντικη γεύση, δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση όταν προστίθεται ωμό στις σαλάτες μας, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο. Πρόκειται για μονοετές φυτό με πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες , οι οποίες διαφέρουν ως προς το χρώμα της κονδυλώδους ρίζας τους που ποικίλει σε λευκό, ροζ και κόκκινο αλλά και δίχρωμο λευκό-κόκκινο, το σχήμα (στρογγυλά, μακρόστενα, κωνικά) και το μέγεθος αλλά και τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου. Τα πιο διαδεδομένα, βέβαια, ραπανάκια είναι αυτά με το στρογγυλό μέγεθος και το έντονο κόκκινο χρώμα.
Θρεπτική αξία: Με μόλις 16 θερμίδες/100 γρ. και σχεδόν μηδενικά λιπαρά, τα ραπανάκια παρέχουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή, ενώ διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνηC και αντιοξειδωτική δράση.
Καλλιέργεια σε ζαρντινιέρα
Μπορούμε να σπείρουμε ραπανάκια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποφεύγοντας το χειμώνα, ενώ αν η ζαρντινιέρα μας βρίσκεται σε προστατευμένο μέρος μπορούμε να σπείρουμε όλο το χρόνο, συγκομίζοντας τους καρπούς μας (σε μια ζαρντινιέρα μήκους 80εκ. θα πάρουμε περίπου 40-50 ραπανάκια) 1-2 μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
Προετοιμασία και σπορά
Επιλέγουμε μια ζαρντινιέρα τύπου 80x38x31 (ΜxΠxΥ) και ανοίγουμε οπές στη βάση της για τη σωστή απορροή του νερού. Στη συνέχεια τοποθετούμε στον πάτο μια στρώση 3-5εκ. ελαφρόπετρας και προσθέτουμε ένα φυτόχωμα για λαχανικά με οργανική ουσία, μέχρι τα-10εκ. κάτω από το χείλος της ζαρντινιέρας, σπάζοντας τυχόν σβόλους.
Έπειτα ρίχνουμε μια χούφτα βιολογικό λίπασμα τύπου 7-7-10 ή 7-3-10 και λίγο χώμα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με το λίπασμα. Τέλος ισιώνουμε με τα χέρια μας την επιφάνεια προσέχοντας να μην πιέσουμε το χώμα και σπέρνουμε στα πεταχτά περίπου 1γρ. σπόρους. Τους καλύπτουμε με χώμα (1-2εκ.) και ποτίζουμε με ένα ποτιστήρι που φέρει φυσούνα ώστε να μην παρασυρθούν οι σπόροι. Στο νερό μπορούμε να διαλύσουμε και ένα βιολογικό σκεύασμα από εκχύλισμα φυκιών, για το καλύτερο φύτρωμα των φυτών.
Μετά τη σπορά
Σε 10-15 ημέρες , όταν φυτρώσουν τα ραπανάκια, τα αραιώνουμε κρατώντας τα πιο εύρωστα φυτά και φροντίζοντας να απέχουν μεταξύ τους 5-10εκ. Τα φυτά που αφαιρούμε, δεν τα πετάμε αλλά τα μεταφυτεύουμε σε μια άλλη ζαρντινιέρα.
Ακόμη, μπορούμε να αφήσουμε τα ραπανάκια μας στο χώμα και μετά την έλευση του 1 μήνα, οπότε και θα είναι έτοιμα για κατανάλωση, για να διπλασιαστούν σε μέγεθος χωρίς όμως να χάσουν σε γεύση και θρεπτική αξία. Επομένως , όταν τα ραπανάκια είναι έτοιμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί και έως 1 μήνα μετά.