Με την ονομασία μπιζέλι είναι γνωστά διάφορα είδη του γένους Pisum της οικογένειας των ψυχανθών, όπως ο αρακάς και το κτηνοτροφικό μπιζέλι. Με καταγωγή από την Αιθιοπία, τη Δ. Ασία …
Η βιολογική καλλιέργεια της Μπάμιας
Η μπάμια είναι ένα ετήσιο λαχανικό που ευδοκιμεί στις τροπικές και υποτροπικές χώρες. Η αναγνώριση της στην Ελλάδα έγινε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ξεκινώντας από τη Μικρά Ασία. Το …
Οδηγίες βιολογικής καλλιέργειας μαρουλιού στον κήπο σας
Το μαρούλι (Lactuca sativa L.) είναι ένα ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Compositae. Καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και κατάγεται από την Κεντρική και Δυτική Ασία. Πρόκειται για …
Πως φυτεύουμε σκόρδα και κρεμμύδια στο κήπο μας;
Για χλωρή κατανάλωση, διαλέγουμε μεγάλες σκελίδες σκόρδου και υγιή, χοντρά κοκκάρια κρεμμυδιού, τα οποία μουλιάζουμε για 10-12 ώρες σε ένα δοχείο με νερό, στο οποίο μπορούμε να διαλύσουμε φυκάλευρο σε …
Η βιολογική καλλιέργεια του κρεμμυδιού
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού Το κρεμμύδι με καταγωγή από τη Νοτιοδυτική Ασία όπου απαντάται ως αυτοφυές, είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα λαχανικά παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα φυτό μονοκοτυλήδονο, ποώδες …
Η βιολογική καλλιέργεια του Μπρόκολου
Το μπρόκολο είναι ένα ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Σταυρανθή-Cruiferae, με καταγωγή από την Ιταλία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του μπρόκολου δεν είναι πολύ μεγάλη, όμως τα τελευταία χρόνια …
Η βιολογική καλλιέργεια του Θυμαριού
Εδαφoκλιματικές συνθήκες Το θυμάρι ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και ψυχρές. Αναπτύσσεται καλά σε ξηρικές εκτάσεις, ενώ σε ποτιστικές δίνει μεγαλύτερη παραγωγή. Αναπτύσσεται σε περιοχές ηλιόλουστες έως μερικά σκιαζόμενες και ποικιλία …
Λάπαθο, ένα αγριόχορτο – αληθινό φάρμακο
Οικογένεια: Polygonaceae Επιστημονική ονομασία: Rumex sp. Άλλες ονομασίες: αγριοσέσκλο ή αρκολάχανο Το λάπαθο (αρχαία ονομασία “λάπανθον”) είναι διετής πόα που ανθίζει από το Μάιο έως τον Απρίλιο και έχει ύψος 20-60 …
Η άρδευση της Τομάτας
Ο επαρκής εφοδιασμός του φυτού της ντομάτας με νερό κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της καλλιέργειας έχει πρωταρχική σημασία στην απόδοση και την παραγωγή ποιοτικών καρπών. Η ντομάτα, όπως και τα περισσότερα λαχανικά, πρέπει να …
Η λίπανση στη βιολογική γεωργία. Νομοθετικό πλαίσιο και επιτρεπόμενες εισροές
Κείμενο του Κάνταρου Ηλία, Γεωπόνου Ο βιοκαλλιεργητής αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσει με καλλιεργητικές τεχνικές να διατηρήσει ή και να αυξήσει την οργανική ουσία και τη γονιμότητα του …