στοιχεία για την Τομάτα

Γενικά στοιχεία για την Τομάτα Σχολιάστε

Κείμενο: Τεχνικό τμήμα, τμήμα υποστήριξης πελατών, Bioma stores – βιολογικά γεωργικά εφόδια

Οικογένεια: Solanaceae (Σολανώδη)

Επιστημονική ονομασία: Lycopersicum esculentum Mill.

Αγγλικά: Tomato, Γερμανικά: Tomate, Ιταλικά: Pomodoro.

Προέλευση: Περού ή Μεξικό. Ήρθε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, μέσω των Ισπανών εξερευνητών.

Στην αρχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα η χρήση του ήταν διακοσμητική. Η ομοιότητα του φυτού με την Μπελαντόνα (είδος φαρμακευτικό αλά και δηλητηριώδης) έκανε τους περισσότερους διστακτικούς στο να δοκιμάσουν τους καρπούς της.  Οι πρώτες τομάτες στην Ευρώπη είχαν χρώμα καρπού κίτρινο με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να την ονομάσουν “Pomodoro”, που σημαίνει χρυσό μήλο.

Ουσιαστικά το φυτό από τα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να καλλιεργείτε συστηματικά.

Σήμερα θεωρείτε ο βασιλιάς των λαχανικών με καθημερινή χρήση στις κουζίνες όλου του κόσμου.

Διάρκεια ζωής – θερμοκρασίες: Η Τομάτα στην Ευρώπη είναι μονοετής καλλιέργεια, διάρκειας 5 – 7 μήνες. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φυτό, είναι από τους 18ο έως και τους 27ο  κελσίου. Αντέχει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (12ο), αλά και σε μεγαλύτερες από τις ιδανικές, (38ο κελσίου).

Εποχή καλλιέργειας: Σε επαγγελματικά θερμοκήπια που το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, μπορεί η Τομάτα να καλλιεργηθεί όλο τον χρόνο. Για τους ερασιτέχνες όμως που δεν υπάρχει αυτή η οργάνωση και η φυτεία είναι είτε υπαίθρια ή σε μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο τότε ο χρόνος καλλιέργειας περιορίζετε στην άνοιξη, το καλοκαίρι και στις αρχές του Φθινοπώρου. Όποτε σε ερασιτεχνικό λαχανόκηπο μεταφυτεύουμε τα φυτά μας, όταν οι θερμοκρασίες είναι στα παραπάνω θερμοκρασιακά όρια.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Νότια που μπορεί ο ερασιτέχνης να ξεκινήσει την καλλιέργεια της, περίπου στα μέσα με τέλη Μαρτίου. Στην Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες οπότε οι ερασιτεχνικοί κήποι «ξεκινούν», περίπου στις αρχές με μέσα Απριλίου. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε όμως, είναι οι θερμοκρασιακές απαιτήσεις του φυτού. Με βάση αυτές και την ιδιαιτερότητα του κλίματος της περιοχής σας, μπορείτε να καταλήξετε στην κατάλληλη εποχή, που κατά προσέγγιση αναφέραμε παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

close