μεταφυτευσης φυτών πιπεριάς1

Πως μεταφυτεύουμε τις Πιπεριές στον κήπο μας; Σχολιάστε

Η πιπεριά είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα, με ιδανικές θερμοκρασίες από 20-30 οC, ενώ δεν αντέχει καθόλου τις χαμηλές θερμοκρασίας. Έτσι κατά την επιλογή έτοιμων νεαρών φυτών, αυτά θα πρέπει να μεταφυτευθούν υπαίθρια από τα μέσα Απριλίου  μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Σε περίπτωση που φυτεύσουμε σπορόφυτα πιπεριάς από μέσα Μαΐου και μετά, θα πρέπει να σκιάσουμε την καλλιέργεια μας με δίχτυ σκίασης 50% γιατί υπάρχει κίνδυνος σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 32-35 οC να προκληθεί πτώση ανθέων, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Η συγκομιδή ξεκινά στις 50-80 ημέρες μετά τη φύτευση, ανάλογα την ποικιλία.

Καλλιεργητικές τεχνικές

Αρχικά προετοιμάζουμε τον χώρο φύτευσης, με μια τσάπα ανοίγουμε αυλάκια βάθους 20εκ. και δημιουργούμε ένα μείγμα φύτευσης από καλά χωνεμένη κοπριά (20-25 κιλά για 20 φυτά) και ένα σύνθετο κοκκώδες λίπασμα που να περιέχει άζωτο-φώσφορο-κάλιο. Για να μη δημιουργηθεί ξηρή σήψη ή αλλιώς τάπα (ξηρή, καστανή κηλίδα στο κάτω μέρος του καρπού) προσθέτουμε στο λάκκο φύτευσης λίπασμα ασβεστίου και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά.

βιολογικών φυτών πιπεριάς biomastores.gr

Έπειτα φυτεύουμε τα σπορόφυτα σε αποστάσεις 40εκ. πάνω στη γραμμή, προσέχοντας να μην πιέσουμε πολύ το χώμα ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας για τις ρίζες.

Για να υποβοηθήσουμε τα φυτά μας να ξεπεράσουν το στρες της μεταφύτευσης, μπορούμε να διαλύσουμε σε ένα ποτιστήρι μια βιολογική ορμόνη ριζοβολίας.

Αφού στραγγίξει το νερό, παραχώνουμε τον κεντρικό βλαστό περίπου 5-7εκ. για την καλύτερη στήριξη των φυτών αλλά και τη μεγαλύτερη συγκράτηση της υγρασίας στο έδαφος.

μεταφυτευσης φυτών πιπεριάς

Τα μυστικά της καλλιέργειας

  • Για να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτύξει ισχυρό κεντρικό βλαστό αλλά και να αναπτυχθεί γρήγορα, αφαιρούμε τους πλευρικούς βλαστούς που έχουν αναπτυχθεί σε ύψος 5εκ. από το έδαφος.
  • Κόβουμε το πρώτο άνθος ώστε οι επόμενοι καρποί να είναι μεγαλύτεροι.
  • Συγκομίζουμε τους καρπούς με ένα μαχαίρι ώστε να μην τραυματιστεί το φυτό παίρνοντας και 1-2εκ. του ποδίσκου, αφού έτσι διατηρούνται καλύτερα οι καρποί.
Κοινοποιήστε:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

close